Μπομπονιέρες

Κοινοποίηση:

μπομπονιέρες - κουφέτα - koufetouli.gr

Συνθέσεις, μπομπονιέρες

Εφόσον επιθυμείτε να κατασκευάσετε μόνοι σας τις μπομπονιέρες για τον γάμο ή την βάπτισή σας, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε. Κ​ατά την επιλογή των υλικών μπορούμε να σας αναφέρουμε την άποψή μας και να σας παρουσιάσουμε λύσεις για να εμπνευστείτε.​

Αν σας ενδιαφέρει να παραλάβετε έτοιμη λύση, μπορούμε να σας κατασκευάσουμε εμείς τη σύνθεση της επιλογής σας. ​​Η εμπειρία μας εγγυάται την ποιότητα της κατασκευής σας στις καλύτερες τιμές της αγοράς.​


Τι λέει η ιστορία για τις μπομπονιέρες;

Η μπομπονιέρα είναι μια γαμήλια συνήθεια που ξεκινάει από τα βάθη του χρόνου. Αποτελεί μαρτυρία του γάμου κι ένα από τα πιο όμορφα και γλυκά σύμβολα!

Αρκετούς αιώνες πριν, ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες. Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre.
Την ιδία εποχή στην Ιταλία οι οικογένειες του ζευγαριού πριν το γάμο αντάλλαζαν μεταξύ τους μικρά δώρα που περιείχαν γλυκίσματα που συμβόλιζαν καλή τύχη.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι αριστοκράτες προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν γενέθλια, γεννήσεις, βαφτίσια και γάμους.
Ακόμα και η ιδέα της προσφοράς δώρου στους καλεσμένους του γάμου είναι Αρχαία Ρωμαϊκή παράδοση όμως τότε έδιναν φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα.
Αργότερα στους γάμους πρόσφεραν γλυκά με μέλι και καρύδια ή γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς που συμβόλιζαν την γλυκιά ζωή, την ευτυχία και την γονιμότητα. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας προσφέρουν λουκούμια αντί για κουφέτα, τα οποία είναι φτιαγμένα από μέλι και αμύγδαλα.
Σήμερα οι μπομπονιέρες έχουν εξελιχθεί σε σχέδια και σχήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση συνηθίζεται ακόμα να περιέχουν κουφέτα τα οποία βγαίνουν πλέον σε μεγάλη η ποικιλία γεύσεων και σχημάτων. Αυτό που δεν αλλάζει με την πάροδο των χρόνων είναι η σπουδαιότητά τους και ο συμβολισμός τους. Οι μπομπονιέρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γάμου ή της βάπτισης και είναι το μικρό αναμνηστικό που αν έχει επιτυχία, μπορεί να το φυλάξουν οι καλεσμένοι σας για πάντα! 


facebook-iconΜπορείτε να δείτε τη σελίδα μας στο facebook με τις νεότερες δημιουργίες μας, καθώς και με προτάσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.


Περισσότερα για τις μπομπονιέρες

Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες» ενώ οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν δημιουργήματα από χρυσό, κρύσταλλο, πορσελάνη και πολύτιμους λίθους. Ήταν προτέρημα των πλουσίων μόνο μιας και εκτός απ’ τα πολύτιμα αυτά στοιχεία,  η ζάχαρη ήταν σπάνιο και ακριβό υλικό. Η προσφορά περιοριζόταν σε αμύγδαλα και φρούτα στους γάμους έως τον 13ο αιώνα,  οπότε και έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης με ζάχαρη.
Έτσι προέκυψε το πρώτο κουφέτο και όταν πολύ αργότερα (μετά τη βιομηχανική επανάσταση) η μαζική παραγωγή του έγινε συμφέρουσα, η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε διαθέσιμη σε όλες της κοινωνικές τάξεις.

Με υλικά κατασκευής τα αμύγδαλα και επιστρώσεις ζάχαρης , χωρίς να λείπουν οι σοκολατένιες και φρουτένιες γεύσεις, είναι το κλασσικό γλυκό του γάμου .
Το αμύγδαλο συμβολίζει τους απογόνους του ζευγαριού, ενώ η επίστρωση της ζάχαρης δημιουργεί την τελική γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου παραπέμποντας στις πίκρες και τις χαρές του έγγαμου βίου.

Η παράδοση λέει ότι τα κουφέτα προσφέρονται σε τριάδες ή πεντάδες. 

Αν επιλέξετε άλλον αριθμό κουφέτων πρέπει να είναι πάντα μονός, ούτως ώστε να συμβολίζει το Αδιαίρετο του ζευγαριού. Το λευκό τους χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες μέρες που θα μοιραστείτε με τον  σύντροφο σας, η γλυκιά τους γεύση τη ζωή που σας περιμένει και το αμύγδαλο τη γονιμότητα και τους γερούς διαδόχους που θα αποκτήσετε! Οι τριάδες συμβολίζουν τη νύφη, τον γαμπρό και το παιδί τους ενώ οι πεντάδες συμβολίζουν την υγεία, τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Οι μπομπονιέρες σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γαμήλιας τελετής ή της βάπτισης και αποτελούν το ευχαριστήριο δώρο  και ένα  ενθύμιο που προσφέρουν στους καλεσμένους, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες που τους τίμησαν με την παρουσία τους σε μία από τις ωραιότερες μέρες της ζωής τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μπομπονιέρα έχει περάσει πολλές στιλιστικές αλλαγές -από απλό τούλι δεμένο με μια όμορφη κορδέλα έως και πουγκάκια φτιαγμένα από χρωματιστή οργάντζα. Τώρα πια η αγορά διαθέτει ένα σωρό εναλλαγές και παραλλαγές της κλασικής μπομπονιέρας. Κουτάκια, πουγκάκια, σακουλάκια, πολύτιμα και μη δοχεία κάθε διάστασης, χρώματος και υφής κάνουν την εμφάνισή τους παρέα με τα κλασικά κουφέτα. Αλλά και τα δώρα προς τους καλεσμένους έχουν γίνει πολύ πιο δημιουργικά τα τελευταία χρόνια, ενώ παλιότερα η επιλογή ενός ασημικού αποτελούσε βεβαιότητα. Διάφορα πρωτότυπα αντικείμενα όπως CD φτιαγμένα ειδικά για το γάμο με το ζευγάρι στο εξώφυλλο, ανθισμένα γλαστράκια, κούπες, μαγνητάκια, κεραμικά βαμμένα στο χέρι και τόσα άλλα μπορεί να συνοδεύουν πλέον τις μπομπονιέρες. Η γενικότερη τάση φαίνεται να έχει ως σκοπό, το αντικείμενο που δωρίζεται, είτε να εξυπηρετήσει τον καλεσμένο, είτε να προκαλέσει το συναίσθημα και πολύ σπανιότερα τη διακόσμηση του σπιτιού του.

Αποτελεί μια όμορφη κίνηση που δείχνει κοινωνική ευθύνη και ωριμότητα ενώ παράλληλα προκαλεί το ενδιαφέρον και την συγκίνηση των φίλων και των συγγενών.Ότι μπομπονιέρες και αν επιλέξετε να κάνετε καλό είναι να θυμάστε ότι ο σκοπός είναι να αναδείξετε το συμβολισμό αυτού του όμορφου εθίμου.
Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για τη δημιουργία μιας όμορφης σύνθεσης και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει απολύτως κατανοητό από τους καλεσμένους σας ότι αυτή αποτελεί το «ευχαριστώ» σας για την παρουσία τους και την αγάπη τους.